Lentokone­palosimu­laattorit

Valmistamme lentokonepalosimulaattoreita lentokentän pelastushenkilöstön ja ilmailualan ihmisten käyttöön. Simulaattori rakennetaan lentokoneen rungon muotoon ja siellä voidaan simuloida lentokoneessa tapahtuvia tulipaloja.

Lentokoneen runko nostetaan halutulle korkeudelle ja kone varustetaan ulkopuolisilla ja sisäpuolisilla paloilla. Ulkopuolella ovat mm. moottoripalot ja laskutelinepalot. Sisäpuolella voidaan simuloida mm. rahtitilojen, ohjaamon, wc:n, keittiön tai penkkien alla olevaa paloa. Sisäpalot varustetaan keinosavukoneilla. Palot varustetaan kaasutoimisella poltinlaitteistolla, joissa on automaattinen sytytys-, liekinvalvonta- sekä sammutusjärjestelmä. Portaaton liekkien säätö mahdollistaa eritasoisten harjoitusten järjestämisen. Logiikkaohjatuissa palosimulaattoreissa valvotaan jatkuvasti, kaasujen pitoisuutta, lämpötilaa, happi- ja häkäpitoisuutta. Automaattinen turvallisuusjärjestelmä reagoi välittömästi, jos tilanne simulaattorissa muuttuu.

Kenelle

Lentokentän pelastushenkilöstö joutuu toimimaan vaativissa olosuhteissa ja nopealla varoitusajalla. Erilaiset konetyypit ja suurikin määrä matkustajia aiheuttaa sen, että henkilöllä pitää olla valmiit ja harjoitellut toimintamallit onnettomuuksien varalle.

Lentokentän läheisyyteen

PLC ohjatut, nestekaasukäyttöiset palosimulaattorit soveltuvat lentokenttien välittömään läheisyyteen, koska liekit ja keinosavu eivät aiheuta vaaraa lentoliikenteelle. Lentokenttien pelastushenkilöstön siirtäminen kauas kentältä on kallista ja aikaa vievää. Työaikana harjoittelu asettaa tiukat vaatimukset palosimulaattorien sijoituspaikoille.

Toimivaa pelastustyötä lentokentille

Pelastustoimen on harjoiteltava usean yksikön yhtäaikaista toimintaa säännöllisesti. Hälytysvalmiudessa tehtävät harjoitukset voidaan keskeyttää yhdellä painikkeella. Palotalon käyttö on edullisia käyttää ja ne ovat pitkäikäisiä. Muunneltavuus ja riskikohteiden helppo ja nopea vaihtaminen takaavat vaativatkin harjoitusolosuhteet.

Referenssit

Kolmelle suomalaiselle lentokentälle olemme toimittaneet lentokonetyyppisen palosimulaattorin. Kentät ovat Rovaniemi (2016), Oulu (2017) ja Tampere (2018)